Sportvoeding & krachttraining voor wielrenners

Een tijdje geleden vroeg Kenny Terweduwe (ex-prof wielrenner) me of ik hem wou bijstaan om erg beloftevolle wielrenners die hij onder zijn hoede heeft de basisbeginselen van voeding en krachttraining bij te brengen. Met veel plezier nam ik deel aan zijn evenement.

Het event startte met een practicum waarbij de renners in 2 groepen werden opgedeeld. Hierna kregen ze een zeer uitgebreide info. sessie over sportvoeding en macro nutriënten.

Tijdens het practicum gaf Kenny een uurtje core stability oefeningen en ik nam hen mee naar mijn favoriete plek in de fitness: de krachtruimte.

Het merendeel van deze renners hadden weinig tot geen ervaring met gewichten. Gezien de tijd beperkt was had ik me voorgenomen om hen zo efficient mogelijk oefeningen aan te leren die volgens mij het belangrijkst zijn voor wielrenners die ervan dromen om ooit een klassieker te winnen.

We startten met de ‘moeder van alle oefeningen’ = de backsquat.

Dit lijkt op het eerste zicht een makkelijke oefeningen, doch zijn er heel wat zaken waar je rekening moet mee houden:

  • Starthouding
  • Diepte
  • Rug houding
  • Kniën houding
  • Tempo

De backsquat zal ervoor zorgen dat de quadriceps (en hamstrings in mindere mate) veel sterker worden en je dus harder kan trappen en explosiever uit de pedalen kan schieten, wat zeker bij een massasprint een groot voordeel zal geven.

Hierna deden we deadlifts, die de volledige ‘posterior chain’ traint en er voor zorgt dat zowel de onderste als bovenste rugspieren sterk genoeg worden om zo gedurende uren aan een stuk de juiste fietshouding te kunnen aanhouden.

Vervolgens deden we walking lunges, die naast de quadriceps ook de bilspieren goed trainen, wat opnieuw de explosiviteit ten goede komt.

Ten slotte sloten we af met hip thrusts, welke een iets nieuwere en hippere oefening is maar absoluut een aanrader is om de ‘gluteus maximus’ stevig aan te pakken.

Het beginnen uitvoeren van alle bovenstaande oefeningen resulteert in meer wattage die dan ook nog eens langer kan worden aangehouden op de fiets.

Je ziet, krachttraining is dus niet enkel relevant voor bodybuilders. Elke topsporter zou aan gerichte krachttraining moeten doen en de meesten doen dit ook.

Ik ben ervan overtuigd dat deze beloftevolle wielrenners heel wat van deze dag hebben opgestoken. Als ze uitvoeren wat we hen hebben aangeleerd dan zal hun progressiecurve ook veel sneller stijgen.

Kenny Terweduwe is in ieder geval de juiste man op de juiste plaats en wordt steeks bekender in het wielerwereldje. Hierbij vind je een interessant artikel over hem: “Kenny Terweduwe, de rijzende ster der begeleiders”

#sharingiscaring#squats#quadriceps#hamstrings#bycicle#sprints#deadlifts#hipthrusts#lunges

Deel dit bericht:

Meer berichten

Fat loss tips

11 gratis Fat Loss Tips! WATER DRINKEN Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord

Fitness Photoshoot

Enkele foto’s van de fitness photoshoot die we niet op de website verwerkten :)

Transformaties

Klaas S

Klaas had al een goeie basis en dit zorgde voor een ELITE resultaat na

Pieter VB

Pieter bleef intensief lopen maar deed ook krachttraining volgens de 12 weken Metabolic Boost

Anke

-12kg op 12 weken! Prachtresultaat! #Powerwoman #MetabolicBoost

Nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, exclusieve workout tips en een GRATIS gids!

Start vandaag

Programma’s voor mannen en vrouwen. Train waar, wanneer en hoe je wil!

Scroll naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.